O Bob Dylan πουλά ολόκληρο τον κατάλογό του στην Universal Music

 

O Bob Dylan πουλά τα δικαιώματα ολόκληρου του καταλόγου του στην Universal

 

Ένας από τους σπουδαιότερους θησαυρούς της ιστορίας της μουσικής, τα δικαιώματα ολόκληρου του καταλόγου τραγουδιών του Bob Dylan, αποκτήθηκε όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Universal Music Publishing Group μια θυγατρική της Vivendi SA, για ένα άγνωστο ποσό.

Φήμες αναφέρουν ότι η συμφωνία ξεπέρασε το ποσό των  300 εκατομμυρίων δολαρίων  αλλά επίσημες ανακοινώσεις δεν έχoυν γίνει από καμία πλευρά. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν απευθείας με τον Dylan χωρίς παρέμβαση τρίτων. Η συλλογή των τραγουδιών περιλαμβάνει περίπου 600 τραγούδια από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπως “Blowin” in the Wind “και” The Times They Are a-Changin ” μέχρι και ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μόλις φέτος, “Rough and Rowdy Ways”.

Τον πλήρη έλεγχο των δικαιωμάτων της συλλογής μέχρι πρότινος διαχειριζότανε ο ίδιος ο Bob Dylan ο οποίος θα συνεχίσει να διατηρεί τις ηχογραφήσεις όπως ανακοίνωσε. Εκπρόσωπος για τη Sony / ATV Music Publishing ανέφερε στο Variety ότι θα συνεχίσει να διαχειρίζεται τον κατάλογο του Dylan εκτός των Η.Π.Α. έως το τέλος της συμφωνίας τους «σε αρκετά χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα  του συγκεκριμένου καταλόγου τραγουδιών που το καθιστά τόσο πολύτιμο στον κόσμο των μουσικών εκδόσεων, καθίσταται στο γεγονός ότι ο Dylan έγραψε τα περισσότερα από τα δικά του τραγούδια μόνος του, και έτσι τα δικαιώματα δεν χρειάζεται να χωριστούν. (Η απόκτηση περιλαμβάνει μερικά κομμάτια που έγραψε ο Dylan με άλλους συγγραφείς τραγουδιών και μόνο ένα για το οποίο δεν είναι συγγραφέας, αλλά κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα – “The Weight”, που γράφτηκε από τον Robbie Robertson και ηχογραφήθηκε από το συγκρότημα.)

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία θα κερδίζει το 100% των εισπράξεων  των πνευματικών δικαιωμάτων κάθε τραγουδιού που θα λάμβανε ως συνθέτης και στιχουργός είτε η ερμηνεία γίνεται από τον ίδιο είτε  κάθε φορά που άλλος καλλιτέχνης ερμηνεύει τα τραγούδια του καθώς επίσης και αν  τα τραγούδια  χρησιμοποιηθούν σε διαφημίσεις, ταινίες η εμπορικά σε μορφές όπως CD ή μεταδίδονται.

Σημαντική παράμετρος της συμφωνίας είναι ότι δεν περιλαμβάνονται, μελλοντικά τραγούδια που μπορεί να γράψει ο Dylan.

 

Οι συμφωνίες του Bob Dylan

 

Όσοι παρακολουθούν την πορεία του δεν εξεπλάγησαν από τον τρόπο που διαχειρίζεται την μουσική του κληρονομιά. Τον Απρίλιο του 2016, υπέγραψε μια συμφωνία για δικαιώματα με την Amazon, επιτρέποντας στην εταιρεία να βασίσει μια τηλεοπτική σειρά σε στίχους από τον κατάλογό του.

Η  μάρκα Barking Irons με έδρα τη Νέα Υόρκη υπέγραψε συμφωνία για την αγορά ολόκληρης της γκάμας ρούχων με βάση τα είδη που φορούσε ο Dylan με τα χρόνια, από το σακάκι στο οποίο φορούσε το εξώφυλλο του επώνυμου πρώτου άλμπουμ του 1962, στη ζακέτα σάλι που εμφανίζεται στο μανίκι του 1976 του Desire. Έχει τη δική του σειρά ουίσκι, το Heaven’s Door, το πιο ακριβό του οποίου έρχεται σε ένα μπουκάλι με έναν από τους πίνακες του και πωλείται για $ 500.

 

125 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως

 

Ο 79 ετών τραγουδοποιός έχοντας πουλήσει πάνω από 125 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως  κατετάχθη το 2004 από το περιοδικό Rolling Stones  στη λίστα των 100 μεγαλύτερων τραγουδιστών όλων των εποχών ,15 τραγούδια του τοποθετήθηκαν στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών με το τραγούδι «Like a Rolling Stone» να τοποθετείται στην κορυφή της λίστας αυτής.

Η δημοτικότητα και η επιρροή των τραγουδιών του μπορούν  να συγκριθούν μόνο με αυτή των Beatles.Μάλιστα σε συνέντευξή του ο Paul McCartney δήλωσε «Μερικές φορές εύχομαι να ήμουν λίγο περισσότερο σαν τον Bob Dylan… Είναι θρυλικός… και δεν τον ενδιαφέρει τίποτα!». Το 2016 έγινε ο πρώτος τραγουδοποιός που κέρδισε βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας  με τη Σουηδική Ακαδημία να δηλώνει ότι  ο Bob Dylan «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης αμερικανικής παράδοσης του τραγουδιού».

Τα τελευταία δύο χρόνια τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν φθάσει στα ύψη. Ενώ λόγω της πανδημίας η μουσική βιομηχανία, και η ζωντανή ψυχαγωγία ειδικότερα, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, η ηχογράφηση και οι μουσικές παραγωγές έχουν αποδειχθεί ισχυρά πλεονεκτήματα.

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται ως η πιο δημοφιλής αγορά στην φετινή της μουσικής βιομηχανίας  δημιουργώντας νέα δεδομένα στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και μετατοπίζοντας τεράστια ευθύνη στην Universal Music Publishing Group αφού της δίνεται εξολοκλήρου προς εκμετάλλευση η δουλειά ενός από τους μεγαλύτερους συνθετών όλων των εποχών. Αξιοσημείωτο δε ότι ο Dylan προτίμησε ένα παραδοσιακό εκδότη να παραδώσει προς διαχείριση το έργο του και όχι ένα επενδυτικό ταμείο να κάνει την εξαγορά.

 

Το μήνυμα του CEO της Universal

 

Ο CEO της Universal, Lucian Graing. δήλωσε «Δεν είναι μυστικό ότι η τέχνη του τραγουδιού είναι το θεμελιώδες κλειδί για όλη την υπέροχη μουσική, ούτε είναι  μυστικό ότι ο Bob είναι ένας από τους σπουδαιότερους ασκούμενους αυτής της τέχνης. Λαμπρά και συγκινητικά, εμπνευσμένα και όμορφα, διορατικά και προκλητικά, τα τραγούδια του είναι διαχρονικά – είτε γράφτηκαν πριν από μισό αιώνα ή χθες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το τεράστιο έργο του έχει συλλάβει την αγάπη και τον θαυμασμό δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεκαετίες, ακόμη και αιώνες από τώρα, τα λόγια και η μουσική του Bob Dylan θα συνεχίσουν να τραγουδούν και να παίζονται – και να λατρεύονται – παντού.»

 

,