Πως ανεβάζω τραγούδια στο Spotify – Ένας Χρήσιμος Οδηγός [2023]

Πολύ συχνά δεχόμαστε ερωτήσεις από μπάντες και δημιουργούς σχετικά με τον τρόπο που μπορούν να ανεβάσουν τη μουσική και τα τραγούδια τους στο Spotify. Είναι αλήθεια πως το ανέβασμα τραγουδιών στη δημοφιλή πλέον streaming πλατφόρμα Spotify είναι κάτι που πρέπει να κάνουν όλοι οι δημιουργοί. Ο λόγος είναι προφανής: το streaming είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος κατανάλωσης του μουσικού προϊόντος από τους ακροατές. Spotify, YouTube, Deezer, Tidal, Apple Music είναι μόνο μερικές από τις streaming υπηρεσίες που έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο που το κοινό ακούει πλέον μουσική.

Πώς πληρώνονται οι καλλιτέχνες όταν κάποιος κάνει ακρόαση (streaming) ενός τραγουδιού στο Spotify.

Το Spotify είναι μια συνδρομητική υπηρεσία η οποία δίνει σε όλους τους συνδρομητές που πληρώνουν ένα μηνιαίο αντίτιμο, απεριόριστη πρόσβαση σε εκατομμύρια τραγούδια από όλο τον κόσμο. Ένας χρήστης πληρώνοντας τη συνδρομή του στην ουσία αγοράζει το δικαίωμα να ακούει όλα τα κομμάτια που είναι διαθέσιμα στο Spotify μέσα από όλες του τις συσκευές. Είναι βέβαια σημαντικό εδώ να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το YouTube, όλες οι συνθέσεις και τα τραγούδια που είναι διαθέσιμα στο Spotify, έχουν ανέβει ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να ανεβάσει για παράδειγμα στο Spotify ένα κομμάτι των Radiohead (κάτι που ενδεχομένως μπορεί να κάνει στο YouTube, υπό προϋποθέσεις). Όσα τραγούδια ανεβαίνουν στο Spotify ανεβαίνουν απευθείας από τις δισκογραφικές εταιρείες οι οποίες κατέχουν όλα τα νόμιμα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης του μουσικού έργου (των συνθέσεων και των ηχογραφήσεων).

Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες έχουν απευθείας πρόσβαση στο Spotify και μπορούν να ορίσουν ποια tracks ή albums θα ανεβάσουν στην πλατφόρμα. Μικρότερου μεγέθους δισκογραφικές εταιρείες ή ανεξάρτητοι καλλιτέχνες δεν μπορούν να ανεβάσουν απευθείας τραγούδια στο Spotify. Αντιθέτως πρέπει να χρησιμοποιούν υπηρεσίες από τρίτες εταιρείες, οι οποίες ονομάζονται ψηφιακοί διανομείς.

Υπάρχει έσοδο για τον καλλιτέχνη όταν κάποιος ακούει το τραγούδι του στο Spotify;

Το Spotify έχει έσοδα από 2 βασικά πηγές:

  • Συνδρομές
  • Διαφημίσεις (οι διαφημίσεις προορίζονται μόνο για τους δωρεάν χρήστες του Spotify)

Την ίδια στιγμή το Spotify οφείλει να πληρώσει τους προμηθευτές του για το “προϊόν” που εμπορεύεται. Το προϊόν αυτό είναι η μουσική (albums, singles) και οι προμηθευτές είναι οι δημιουργοί (μπάντες, δισκογραφικές εταιρείες, ανεξάρτητοι καλλιτέχνες)

Πόσα χρήματα δίνει το Spotify ανά ακρόαση

Τα χρήματα που πληρώνει το Spotify στους καλλιτέχνες είναι είναι standard ποσό για κάθε stream – κάθε φορά δλδ που παίζεται ένα τραγούδι ή ορχηστρικό κομμάτι, ο καλλιτέχνης κερδίζει ένα μικρό ποσό. To ποσό αυτό υπολογίζεται περίπου στα 0,004€ ανά ακρόαση.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα τραγούδι παιχτεί 1.000 φορές, το έσοδο που προκύπτει για την μπάντα είναι 4€. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πρέπει η ακρόαση να περάσει τα 30 δευτερόλεπτα ώστε να δημιουργήσει έσοδο για την μπάντα.

Πώς να ανεβάσετε τραγούδια στο Spotify ως ανεξάρτητοι καλλιτέχνες μέσω ψηφιακού διανομέα

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που παρέχουν την υπηρεσία ανεβάσματος μουσικής στο Spotify για λογαριασμό ανεξάρτητων δισκογραφικών ή καλλιτεχνών. Κάθε ψηφιακός διανομέας έχει διαφορετική τιμή και διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η υπηρεσία που προτείνουμε για εύκολη διαχείριση και ανέβασμα του καταλόγου σας είναι το Distrokid.

Ο συγκεκριμένος διανομέας έχει μια πολύ ελκυστική τιμή επιτρέποντας στους καλλιτέχνες να ανεβάσουν απεριόριστα album με μία ετήσια συνδρομή που τιμολογείται στα 19.99 δολάρια ανά έτος.

Δείτε αναλυτικά την υπηρεσία εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καλλιτέχνης κρατά το 100% από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις ακροάσεις. Εκτός από το Spotify, το distrokid ανεβάζει τα tracks και σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες ψηφιακής πώλησης μουσικής όπως το iTunes, Deezer, TIDAL, Apple Music κλπ. Αυτό που χρειάζεστε για να ανεβάσετε τα κομμάτια σας μέσω DistroKid στο Spotify και όλες τις πλατφόρμες είναι:

  • Όλα τα tracks (σε μορφή WAV ή MP3 320)
  • Τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης των τραγουδιών
  • Τα ονόματα των συνθετών και στιχουργών για κάθε κομμάτι
  • Το Εξώφυλλο του δίσκου σε υψηλή ανάλυση (3.000 x 3.000 px)

Πώς ανεβάζω διασκευές στο Spotify? Τι γίνεται σε περίπτωση που έχετε κάνει cover song?

Εφόσον η σύνθεση ή οι στίχοι δεν ανήκουν στην μπάντα ή τον καλλιτέχνη τότε σε κάθε περίπτωση χρειάζεται άδεια για το ανέβασμα της διασκευής στο Spotify και τις υπόλοιπες streaming και download πλατφόρμες. Δεν είναι δυνατό (και νόμιμο) μία μπάντα να ηχογραφήσει διασκευή, να την ανεβάσει προς πώληση και να εισπράττει ποσά από την εμπορική εκμετάλλευση του πνευματικού έργου άλλων δημιουργών (αρχικό συνθέτη και στιχουργό εφόσον πρόκειται για τραγούδι) χωρίς να υπάρχει έγγραφη άδεια από τους δημιουργούς. Και αυτό γίνεται διότι από τις πωλήσεις που προκύπτουν οι δημιουργοί πρέπει να αμειφθούν αναλόγως.

Η διαδικασία απόκτησης της άδειας διασκευής κομματιού και εμπορικής εκμετάλλευσής του μέσω Spotify μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος τύπος άδειας ονομάζεται Mechanical License. Τις περισσότερες όμως φορές αρκεί μία έγγραφη δήλωση του συνθέτη / στιχουργού ή του αντίστοιχου εκδότη (publisher) εφόσον υπάρχει.

Όταν όμως πρόκειται για γνωστούς συνθέτες (πχ μία μπάντα έχει κάνει διασκευή κομματιού του Lou Reed) τότε είναι σχεδόν αδύνατο μια μικρή μπάντα να μπορέσει να έρθει σε επαφή με την Publishing εταιρία του συνθέτη ή τον ίδιο τον συνθέτη. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αγοραστεί το Mechanical license (μηχανική άδεια για νόμιμο ανέβασμα διασκευής τραγουδιού στο Spotify) μέσα από τρίτες εταιρίες όπως:

  1. Harry Fox Agency
  2. Easy Song Licensing

Εάν χρησιμοποιείτε το Distrokid ως διανομέα, η διαδικασία είναι αρκετά πιο απλή. Θα πρέπει να δηλώσετε κατά το ανέβασμα των κομματιών στο DistroKid ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι διασκευή. Η πλατφόρμα θα σας ζητήσει να πληρώσετε ένα extra ποσό ανά κομμάτι (12 δολάρια / κομμάτι / έτος).

Με αυτό το ποσό, το DistroKid αναλαμβάνει να κάνει εκκαθάριση των δικαιωμάτων ώστε να αμείβονται οι αρχικοί συνθέτες και στιχουργοί των τραγουδιών και να λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για λογαριασμό σας. Ακόμα και σε περίπτωση που έχετε καταφέρει να έχετε μια έγγραφη άδεια από τον στιχουργό ή τον εκδότη, το Distrokid θα σας ζητήσει να πληρώσετε τα 12 δολάρια / έτος / τραγούδι για να σας επιτρέψει να ανεβάσετε τη διασκευή στις πλατφόρμες.

Υπάρχουν extra χρεώσεις για ανέβασμα μέσω Distrokid;

Η υπηρεσία του DistroKid δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να ανεβάζουν νέο υλικό (singles, ep’s, albums) χωρίς καμία extra χρέωση εφόσον πρόκειται για τον ίδιο καλλιτέχνη. Εφόσον επιθυμείτε να ανεβάσετε τραγούδια με όνομα 2ου καλλιτέχνη τότε απαιτείται είτε να κάνετε νέο λογαριασμό στο Distrokid είτε να αγοράσετε μεγαλύτερο πλάνο το οποίο δίνει τη δυνατότητα χρήσης περισσότερων από 1 artist names. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι περιορισμοί στο βασικό πλάνο των 19.99.

Για παράδειγμα δεν μπορείτε να δηλώσετε δισκογραφική εταιρία στο προφίλ (ως δισκογραφική εταιρία εμφανίζεται το Distrokid). Παρόλο που αυτό το γεγονός δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τις πληρωμές και τα δικαιώματα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι καλλιτέχνες επιθυμούν να εμφανίσουν διαφορετικό όνομα ως την δισκογραφική τους εταιρία. Η δυνατότητα επιλογής ονόματος δισκογραφικής παρέχεται στα πιο μεγάλα πλάνα της distrokid.

Κουπόνι Distrokid – 7% έκπτωση

Μπορείτε να έχετε extra έκπτωση 7% σε όλα τα πλάνα του distrokid εάν πατήσετε εδώ και ανοίξετε λογαριασμό από το αυτό το link.