Ποιο είναι το μέσο έσοδο μιας μπάντας από το YouTube ContentID

Σε προηγούμενο άρθρο αναλύθηκε τι είναι το YouTube ContentID και γιατί είναι σημαντικό για τους μουσικούς. Εν ολίγοις το YouTube ContentID είναι το σύστημα μέσα από το οποίο το YouTube σκανάρει όλα τα videos που είναι ανεβασμένα στην πλατφόρμα παγκοσμίως και εντοπίζει ποια από αυτά περιέχουν τη μουσική μιας μπάντας.

Εφόσον εντοπίσει το βίντεο, δημιουργεί το λεγόμενο copyright claim, αρχίζει να προβάλλει διαφημίσεις στο εν λόγω video και όλα τα διαφημιστικά έσοδα καταλήγουν στην μπάντα της οποίας η μουσική χρησιμοποιήθηκε.

Η διαχείριση του content ID γίνεται με τη βοήθεια εταιριών όπως η WeMsuic, οι οποίες μεσολαβούν και αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία submission, payment κλπ για ό,τι σχετίζεται με το YouTube ContentID.

Εφόσον λοιπόν η μουσική μια μπάντας χρησιμοποιηθεί σε κάποιο video, τα έσοδα που δημιουργούνται για την μπάντα λόγω του YouTube ContentID είναι κατά μέσο όρο 1€ ανα 1000 προβολές (από αυτό το ποσό αφαιρείται η προμήθεια της εταιρίας διαχείρισης).

Έτσι εάν εντοπιστεί το κομμάτι μιας μπάντας σε video που έχει 1.000.000 views τα έσοδα θα είναι περίπου 1000€. Αυτό ισχύει για κάθε video οπότε εάν το ίδιο κομμάτι εντοπιστεί και σε 2ο video με 100.000 videos προστίθεται άλλα 100€.

Σημειώνεται ότι η YouTube δεν πληρώνει αναδρομικά – δλδ τα views μετράνε από τη στιγμή που γίνει η κατοχύρωση και μετά. Στο προηγούμενο παράδειγμα του video με τα 1.000.000 views εάν η κατοχύρωση γίνει 2 χρόνια μετά την δημοσίευση του video και όταν αυτό έχει ήδη πχ 800.000 views, η μπάντα θα εισπράξει έσοδα για τα τελευταία 200.000 views (από τη στιγμή της κατοχύρωσης και μετά.)

Για το λόγο αυτό προτείνεται η κατοχύρωση κομματιών στο YouTube ContentID να γίνεται όσο το δυνατόν συντομότερα.